Solceller: Öst/Väst vs. Sydläge - Vilket är bäst?

Solceller: Öst/Väst vs. Sydläge - Vilket är bäst?

Många har inget val när det gäller tak, men vissa kan välja riktning för solceller. Ska de vara på södersidan där solen är stark mitt på dagen eller på öst eller väst där solen är bra på morgon och kväll?

Vi undersöker hur solceller på olika sidor står sig. Vi tittar på hur mycket el de producerar årligen och hur det varierar under dagen. Vi fokuserar särskilt på solceller i rent sydläge och de som pekar åt öst eller väst (eller en blandning).

Resultat: 25% mer el i sydläge

Solceller som pekar söderut ger cirka 25% mer el årligen än de som är riktade öst eller väst. En sydriktad anläggning producerar ungefär 1000 kWh per kW per år, jämfört med 800 kWh för en öst- eller västriktad anläggning.

Produktion under dagen

Sydriktade solceller ger mest el mitt på dagen. Öst- och västriktade celler ger mest på morgonen och eftermiddagen när solen är vinkelrätt mot panelerna.

Värde av el beroende på riktning

Förutom årlig produktion påverkar elpriset och om du använder elen själv värdet av solenergin. Men värdet är inte mycket olika för öst, väst och syd enligt våra beräkningar.

Egenanvändning

Vi kollade också hur bra solenergin matchar hemmabruk. Öst och väst var nästan lika bra som söder, med 51% egenanvändning jämfört med 47%.

Sammanfattning: Lönsamhet

Lönsamheten för solcellsanläggningar verkar vara kopplad till den totala produktionen. En anläggning i sydläge betalar sig på cirka 10 år, medan en öst- eller västriktad anläggning tar cirka 12-13 år.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.