Skattefri solenergi.

Skattefri solenergi.

Så du har bestämt dig för att sälja den överskottselen från dina solceller och tjäna lite extra kosing – bra val! Men, vänta, hur funkar det med skatteregler? Här kommer vi göra det hela så enkelt som att äta en glass på en solig dag.

Nu, när du säljer den elen, blir det som att öppna en liten inkomstkiosk från ditt soliga tak. Men oroa dig inte, för de flesta villaanläggningar är det som att sälja glass på en barnkalas - så små summor att du slipper moms och skatt. Ja, du hörde rätt – ingen skattesmäll för din soliga lilla inkomst!

För oss som inte gillar att bada i skattemyndigheternas pappershav, här är en snabbversion: Om din intäkt från solcellsförsäljningen är så där lagom liten, behöver du varken betala moms eller inkomstskatt. Tänk på det som ett schablonavdrag – en liten guldkant på solcellslivet.

Men, och det finns alltid ett men, om du plötsligt börjar rulla in så mycket pengar från solcellsförsäljningen att du blir en solkung eller soldrottning, då kan du behöva ta itu med moms och skatter. Om du seglar över 80 000 kronor per år i försäljning, är det som att simma över tröskeln där momsplikt och inkomstskatt väntar.

För att göra det hela ännu mer soligt, tänk på energiskatten som en regnskur – normalt sätt ska alla som producerar eller överför el betala, men om din solcellsanläggning är sådär lagomt liten (under 500 kilowatt), är det som att ha en magisk paraply – ingen energiskatt i sikte!

Så, sammanfattningsvis, om du säljer solenergi från ditt lilla solrike hörn i Danderyd, kan du se fram emot en skattemässig resa som liknar att åka berg-och-dalbana – lite uppför, lite nedför, men alltid med chansen att njuta av strålande solsken. Och om det blir för mycket att hantera? Vi finns här för att guida dig genom solcells-djungeln och se till att din skattefärd är lika ljus som solens strålar.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.