Sverige var först i världen med solceller, men nu ligger världens största solcellsanläggning i Kina

Sverige var först i världen med solceller, men nu ligger världens största solcellsanläggning i Kina

Sverige är faktiskt det land som kan ta åt sig äran för att ha uppfunnit solcellerna. År 1883 uppfann forskaren Charles Fritts den första solcellen med en verkningsgrad på bara 1%. Det dröjde dock många år innan tekniken blev användbar och det var först på 1950-talet som man började använda solceller för att driva satelliter och rymdfarkoster.

Idag är solcellstekniken mycket mer avancerad och används i allt större utsträckning runt om i världen. Världens största solcellsanläggning ligger dock inte i Sverige utan i Kina. Anläggningen, som heter Longyangxia Dam Solar Park, har en installerad effekt på 850 MW och täcker en yta på 27 kvadratkilometer. Det är tillräckligt för att försörja över en miljon människor med elektricitet.

Longyangxia Dam Solar Park invigdes år 2015 och består av över fyra miljoner solcellspaneler som sträcker sig över en lång sträcka längs med en damm i Qinghai-provinsen. Anläggningen har hjälpt Kina att minska sin koldioxidutsläpp och har gjort landet till världsledande inom solcellsteknik.

Sverige har också gjort betydande framsteg inom solcellsteknik och det finns många solcellsanläggningar runt om i landet. Även om vi inte längre ligger i framkant när det gäller storleken på anläggningar, har Sverige en stor potential att öka sin produktion av solenergi och minska sitt beroende av fossila bränslen. Med den senaste tekniken och ökade satsningar på solenergi kan Sverige bidra till en hållbar energiproduktion och minska klimatpåverkan.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.